1- Què és Justícia Alimentària València i quins objectius té? 

Som una associació formada per persones que creiem en la necessitat de canviar el sistema agroalimentari actual, que oprimeix i expulsa les comunitats rurals i destrueix el medi ambient. Aquest canvi passa per la consecució de la Sobirania Alimentària. Els nostres objectius són:

- La consecució d’una societat justa, equitativa i solidària, a través de l’exercici d’una solidaritat responsable i respectuosa.

- Promoure un model de desenvolupament just a favor de la Sobirana Alimentària i generar en la societat una consciència solidària com a principi cap a la transformació social.

VALORS: Ecologista / Aconfessional / Independent / Apartidària / Feminista


2- La crisi del Covid 19 ha tret a la llum nostra dependència de productes que es produïxen molt lluny, què aporta la sobirania alimentària en este sentit? 

La sobirania alimentària aposta per relocalitzar els sistemes productius, perquè totes les persones puguen accedir a aliments de qualitat i perquè les productores puguen produir i vendre els aliments cobrant un preu just pel seu treball. En aquest sentit, es reivindica la capacitat de resiliència, que es la capacitat d’un sistema para recuperar el seu estat inicial després d’una crisi. La resiliència s'aconsegueix a través dels sistemes alimentaris locals. Resiliència i relocalització van de la mà. És una pena que haja d'haver sigut la Covid19 la que ens haja mostrat l'absoluta importància de disposar de producció local de productes essencials per a la vida.


3- Es parla de tornar a la "normalitat". Què és per a vosaltres la "normalitat" i a quina "normalitat" vos agradaria tornar? 

Tornar a la normalitat no és possible perquè estem entravessant una crisi sistèmica que té diferents elements: crisi ecològica, crisi de cures, crisi sanitària... Per tant, més que pensar en normalitat hi hauria que plantejar un canvi radical del model econòmic en el qual ens situem. És urgent posar la vida en el centre i no el capital i reconfigurar les prioritats polítiques per construir un futur sostenible.


4- Arrel de la situació que estem vivint en estos últims mesos, ha sorgit alguna pregunta important al vostre col·lectiu ? 

Fins a quant anem a seguir deixant en mans de les grans empreses el sistema alimentari? 


Aquesta situació ens ha reafirmat que hem de seguir treballant per construir un model alimentari just que garantisca el dret a l’alimentació per a totes les persones.


5-¿Se us ocorre alguna acció creativa, poètica, simbòlica, mínima o màxima, silenciosa o sorollosa, íntima o compartida que tindria sentit fer a partir d'esta situació?

Fer una performance visual que pose en evidència els límit naturals del planeta i qüestione la jerarquia que li donem a les coses. Amb l’objectiu d’entendre que el més important no són els diners sinó els afectes i la comunitat.


Justícia Alimentària València, organització per la sobirania alimentària.